top of page
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White YouTube Icon

פציעות: כל מה שרצים חייבים לדעת על נקעים בקרסול

הפיזיותרפיסטית ג'ודי הורוויץ עם כל מה שצריך לדעת על נקע בקרסול שנגרם בזמן ריצה, מה הם הגורמים ומה הטיפול הדרוש במצב כזה.


אם אתם חלק מקהילת הרצים והספורטאים, סביר להניח שבנקודת זמן מסוימת נפצעתם וסבלתם מנקע בקרסול. למעשה 40% מכלל פציעות הקרסול הטראומתיות מתרחשות בזמן פעילות ספורטיבית (Vuurberg et al 2018).


נקעים קלים לרוב מחלימים במהירות בעצמם, אך נקעים חמורים יכולים לקחת זמן.


בחלק מהמקרים נקע חמור יכול אף לגרום לאי יציבות צידית כרונית בקרסול (מוגדרת על ידי כאב מתמשך, נפיחות ו/או תחושת בריחה לפחות 12 חודשים לאחר הפציעה).


סוגי נקעים בקרסול


רצועות הקרסול בחלק העליון

למרות קיומן הרב של רקמות רצועה בקרסול, הרצועות בצד החיצוני של הקרסול הן השכיחות והפגיעות ביותר בנקעים. זאת משום שהרצועות החיצוניות הללו הן דקות יותר ופחות חזקות מהרצועה המשולשת העבה בצד הפנימי.


ישנן אף רצועות חזקות יותר בחלק העליון של הקרסול בין עצמות השוק. הרצועות האלו (או רקמה פיברוטית) מכונות סינדסמוזיס, וגם הן פחות נפוצות בפציעת קרסול מאשר הרצועות החיצוניות.

  • הרצועה החיצונית שנפגעת הכי הרבה בנקעים היא ATFL (Anterior Talofibular Ligament).

מה גורם לנקע בקרסול?

ישנם שלושה גורמים שיכולים להביא ספורטאי לנקע בקרסול.

  • הגורם הראשון הוא טווח מוגבל בתנועת כיפוף הקרסול (כף הרגל לכיוון מעלה).

  • הגורם השני הוא פרופריוספציה (תחושה עמוקה, מיקום המפרק בחלל)

  • והשלישי הוא ירידה ביכולת שווי המשקל ושליטה בתנועה ברגל.

כמה חמור הנקע שלי בקרסול?

פציעות קרסול מחולקות לשלוש דרגות לפי חומרת הפציעה:

  • דרגה – I נקע קל,

  • דרגה – II נקע בינוני/קרע מיקרוסקופי,

  • דרגה – III נקע חמור/קרע מלא ברצועה.


בנקע בדרגה 1 ו-2, הרצועות נמתחו או נקרעו חלקית, אך נותרו שלמות. נקע בדרגה 3 יכול להביא לקרע מלא ברצועה. חומרת הקרע ברצועה לא יכולה להיראות בצילום רנטגן ויש צורך בהדמיית MRI. הדמיה שכזו מתבצעת רק כאשר יש חשד לנקע חמור עם סימנים לאי יציבות תפקודית ויש צורך בחוות דעת כירורגית.


נפיחות היא אינדיקציה טובה לחומרת הנקע בקרסול. נקעים משמעותיים יותר בקרסול יביאו לנפיחות בתוך 2-3 השעות הראשונות ולפעמים גם לחבורה. אם אין נפיחות או חבורה בתוך 24-48 שעות, מדובר כנראה בנקע קל.


מבחן המגירה הקדמית, מבדק שמבוצע בקלות על ידי פיזיותרפיסט בקרסול של המטופל, יכול לעזור לאבחן את דרגת הקרע ומבוצע בצורה הטובה ביותר 4-5 ימים לאחר הנקע בקרסול.


האם אני זקוק לצילום רנטגן לאחר נקע?


חבישה של הקרסול ע"י אחות

המטרה של צילום רנטגן הוא לשלול שבר בקרסול. לפחות מ-15% מכלל הפציעות בקרסול יש שבר משמעותי קלינית. צילום רנטגן יבוצע אם יש רגישות גרמית משמעותית בעצמות השוק (טיביה ופברולה), בסיס עצם מסרק החמישית, ועצם הנביקולה ואם המטופל לא יכול ללכת לפחות 4 צעדים. אם אין רגישות משמעותית והמטופל יכול לשאת משקל על הרגל בקלות יחסית, אז הסיכוי לשבר נמוך.

איך לטפל בנקע אקוטי בקרסול


נהוג לחשוב שמנוחה, קומפרסים קרים והגבהת הרגל היא הדרך הנכונה לטפל בנקעים בקרסול, אולם מחקרים אחרונים מראים שאין זו הדרך. קרח וקומפרסים היו נושא למחקרים רבים, אך יש תמיכה מחקרית מועטה ליעילות שלהם בהפחתת סימפטומים של פציעה לאחר פציעת קרסול אקוטית.


נוגדי דלקת שאינם סטרואידים ניתנים בדרך כלל על ידי רופא משפחה על מנת להפחית נפיחות בנקע קרסול. יש ויכוח סביב הנושא עקב תופעות הלוואי של התרופות והעובדה שהן יכולות לעקב או לדכא את תהליך ההחלמה הטבעי.


פיזיותרפיה לטיפול בנקעים בקרסול


טיפול פיזיותרפי

פיזיותרפיה לאחר נקע בקרסול יכולה להתחיל בכל שלב של ההחלמה ועדיף כמה שיותר מוקדם. נפיחות, כאב וחוסר תנועה יכולים לגרום לקרסול להיות נוקשה וחלש. יכולת השיווי משקל והפרופריוספציה בקרסול פוחתת לאחר פציעה ומשאירה את הקרסול רגיש לפציעה חוזרת.


פיזיותרפיסט יכול להעריך קלינית את הקרסול שלך ולאבחן דרגה וסוג קריעה. המלצה לנשיאת משקל (כמה) וחבישת טייפינג יינתנו על מנת לתת יציבות לקרסול בשלבים הראשוניים. הכי חשוב, תוכנית תרגול אישית למטופל תינתן על ידי הפיזיותרפיסט, אשר מטרתה לעודד ריפוי של הרקמה. לנקע בקרסול יכול לקחת זמן להחלים. רוב הנקעים יחלימו (במיוחד אם בוצעה פיזיותרפיה) עד 3 חודשים. בנקעים חמורים זמן ההחלמה יכול לקחת כ-6 חודשים.


באדיבות: "שוונג"

59 צפיות0 תגובות

Kommentarer

Gitt 0 av 5 stjerner.
Ingen vurderinger ennå

Legg til en vurdering
bottom of page